TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja

A helyi hagyományok ápolását támogató, valamint Családi és egészségmegőrző programok

(TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500)

Kedvezményezett neve: KÁLLAI FERENC MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
A projekt címe:  Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja

 

Megvalósítási helyszín: Gyomaendrőd
A szerződött támogatás: 3 669 160 Ft
A támogatás mértéke: 100%

A projekt célja:

A Helyi Közösség Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott összehangolt közösségfejlesztési és kulturális tevékenységek bővítésének célját hivatott megvalósítani. Szeretnénk a lakossági aktivitást növelni és az egészségmegőrző programok kinálatát erősíteni. Kiemelt cél az egészséges életmódra nevelése, az egészségtudatosság fejlesztése, a generációk közötti kapcsolatok elősegítése. A program megvalósításável hozzájárulunk a tradicionális családi kis gazdálkosások tovább éléséhez. Ezen célhoz a Kállai Ferenc Művelődési Központ jelen projektjével kíván hozzájárulni.

 

A rendezvények konkrét célja:

Már 2 évtizede minden év április végén-május elején településünkön újraéled a sajtkészítés mesterségének hagyománya, amelyet egy háromnapos rendezvényen mutatunk be a lakosságnak. Ez 2020-ban a pandémia miatt elmaradt és az idei évben pedig az őszi időszakban kerül megvalósításra.

Sok helyen fennmaradtak azok a jellegzetes, tradicionális családi kis gazdálkodások, ahol az emberek még kétkezi munkával biztosítják saját megélhetésüket. Ezt az elhivatottságot át kell örökíteni a fiatalabb nemzedéknek. 

Ez a rendezvény nemcsak egy egyszerű turisztikai látványosság, hanem elsősorban egyfajta  útmutatás, mind a szakmai, mind a tágabb közönség számára, hogy a családi és kisvállalkozások számára is van remény a megélhetésre, a sajtkészítés hagyományának további fenntartására, megőrzésére, ápolására.

Ezt a hagyományt csak úgy tudjuk átörökíteni, ha a tapasztalt sajtkészítő mestereket meghívjuk, hogy tudásukat, gyakorlatukat osszák meg egymással és azokkal akik még csak most merülnek bele a sajtkészítés rejtelmeibe, és várják azokat is, akik csak érdeklődnek a hagyományos magyar sajtkészítési kultúra iránt. A hazai tejes termékek megismertetése mellett, az egészséges táplálkozás fontosságára is felhívjuk a figyelmet. A sajt tápanyagokban gazdag élelmiszer, mely esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A sajt fontos része az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

 

A projekt leírása:
 

A projekt céljához környezetvédelmi cél is társul: Az egészséges életmódra való nevelés, az életminőség és az emberi egészség környezeti feltételeinek javítása, valamint a természeti erőforrások megőrzése és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának javítása. A rendezvény mindenki számára nyitott és érdeklődésének megfelelően elérhető.

A rendezvények lehetőséget adnak a társas interakciókra, kapcsolatteremtésre, kommunikációra is. A programsorozat keretében 8 külöünböző szabadtéri előadás megrendezésére kerül sor.

Tevékenységünk:
A II. Sajtakadémia megszervezése a szakértő iránymutatása alapján. Az előadók felkérése, a szükséges adminisztráció elvégzése. A nagyközönség, valamint turisztikai, illetve közművelődési szakemberek számára is lehetőség biztosítása a konferencián való részvételre.

A sajtverseny technikai feltételeinek megszervezése, a verseny lebonyolítása helyszíni egyeztetések elvégzése. A verseny rendezéséhez zsűri felkérése, díjazása, valamint  adminisztratív feltételek  és a személyzet biztosítása. Szükséges gondoskodni a HACCP feltételeihez igazodó technikai megfelelésről. A verseny részvételéért járó oklevél és díjazás biztosítása.

A fesztiválon a sajtos szakma megjelenése, a sajtlovagrend tagjainak részvétele elengedhetetlen.

A sajtos kistermelők, kézművesek meghívása, regisztrációja, igényfelmérés a kitelepüléssel, bemutatókkal kapcsolatosan. A rendezvény során biztosítani a helyszínt, faházakat, villamosáram szükségleteket. A nagyközönség számára látvány bemutató megszervezése, a kézműves hagyományok bemutatása.

Mindenki számára elérhető nyomdai szórólapokkal, valamint sajtóban való megjelenéssel a program promóciójának megteremtése.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma:
2021.10.15.

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00500 - Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szakmai programja